Auteur Topic: Voorbij 1:1 ; goed en goedkoop met een gewone macrolens.  (gelezen 307 keer)

Offline Arno56

  • Ouwe getrouwe
  • *****
  • Berichten: 727
  • Geslacht: Man
  • Heeft een Pentax
Voorbij 1:1 ; goed en goedkoop met een gewone macrolens.
« Gepost op: 22 april 2017, 07:41:58 »
Na geruime tijd bezig geweest met een omgekeerde lens op tussenringen (geen extra glas,alleen de omgekeerde lens), gisteren een oude macrolens (Pentax M 100mm/F4) gebruikt met daarop een omgekeerde lens (Pentax M 50mm/F1.7). De voordelen van deze combinatie vergeleken met die met tussenringen zijn:
1. Het diafragma van de macrolens kan gebruikt worden om de scherpte/diepte te vergroten; het diafragma van de omgekeerde lens kan gewoon open blijven, waardoor het zoekerbeeld veel helderder is.
2. Omdat de lengte van een macrolens nogal verandert in de uiterste stand, kan je beschikken over een enigszins variabele vergroting; in dit geval van 2:1 tot 3:1
3. Omdat je alleen een omkeerring (schroefdraad macrolens/schroefdraad omgekeerde lens) nodig hebt, zijn de extra kosten laag (10-15 euro).
4. Er kan een wereld voor je open gaan; zie mijn ingezonden foto's van gisteren, gemaakt met bewolkt weer, zonder extra technieken.

Nadeel: het onderwerp moet erg dichtbij de lens zijn, tussenafstand ongeveer 3 cm, waardoor het lastig is te volgen als het beweegt.

Pentaxian, het betere Pentaxforum

Voorbij 1:1 ; goed en goedkoop met een gewone macrolens.
« Gepost op: 22 april 2017, 07:41:58 »