Pentaxian, het betere Pentaxforum

Het forum => Testboard => Macrofotografie => Topic gestart door: Arno56 op 19 december 2016, 10:22:05

Titel: Videolamp voor (macro)fotografie.
Bericht door: Arno56 op 19 december 2016, 10:22:05
Nu, "met de donkere dagen voor Kerstmis" maar ook op andere dagen, is de lichtsterkte een beperkende factor (voor mij) om buiten goed scherp te kunnen stellen op een onderwerp als insecten. Een paar weken geleden had ik een provisorische videolamp gemaakt m.b.v. een 12V ledlampje met reflector. Het resultaat was voor mij geweldig qua beschikbaar licht om je onderwerp goed te kunnen bekijken en scherp in beeld te krijgen voor het maken van een foto. De lamp gaf ook licht genoeg om er een foto "uit de hand" mee te maken. Voor een degelijkere belichting met de goede kleurtemperatuur, heb ik een videolamp besteld die vrij licht is (145 gr. zonder batterijen) en ook via een snoertje naar een externe 12V accu kan werken; hierdoor is het gewicht boven de camera erg laag. De lamp kan natuurlijk ook los gebruikt worden om schaduwen op te helderen e.a.  http://www.cameranu.nl/nl/p277044/falcon-eyes-led-lamp-set-dimbaar-dv-96v-k1-op-batterij

Groeten, Arno.
Titel: Re: Videolamp voor (macro)fotografie.
Bericht door: Tonny op 22 december 2016, 18:39:08
 ben zeer benieuwd naar de resultaten
Titel: Re: Videolamp voor (macro)fotografie.
Bericht door: Arno56 op 23 december 2016, 09:20:17
ben zeer benieuwd naar de resultaten

De verzending van de lamp was zeer vlot, 's avonds besteld, halve dag later in huis. De lamp zou ongeveer 145 gram wegen zonder batterijen; dit bleek 235 gram te zijn zonder gevuld batterijen blok (200 gr.). De aansluiting voor een externe voeding werkt niet, dus gebruikt met batterijen (435gr.); hij gebruikt max. 1 A, waardoor de 2.500 mAh accu's/batterijen het waarschijnlijk ongeveer 1 uur volhouden. Lamp gebruikt met montage rail en een oude flitsbeugel, waardoor hij goed te hanteren is.
Vanmorgen, een half uur voordat de zon opkomt, een paar testfoto's gemaakt met K-5 met omgekeerde 50mm/1.7 op tussenringen (65mm) ISO 400 F 8 bij 1/125 sec.; foto's waren gemakkelijk te maken doordat de vlieg rustig werd van het licht en het licht maakt het zoeken naar de vlieg en de scherpstelling eenvoudiger.
De foto is onderbelicht, maar kan natuurlijk beter belicht gemaakt worden door de instellingen te wijzigen en/of de lamp nog dichter bij te brengen en eventueel van reflectoren te voorzien.

1. Onbewerkt
(http://i67.tinypic.com/mr3fv4.jpg)
2. Bewerkt:
(http://i67.tinypic.com/28mp6ah.jpg)
Titel: Re: Videolamp voor (macro)fotografie.
Bericht door: Pentax4ever op 23 december 2016, 15:57:24
Leuk experiment. Maar ik heb wel de indruk dat de onbewerkte foto zwaar onderbelicht is. En dan wordt het lastig om dit nog te corrigeren. Ik zou eerder gaan denken aan een(macro)-flitser.
Gegarandeerd altijd voldoende licht. Als je een oude flitser aanschaft (b.v. een Metz 40 MZ-3) van een paar tientjes en je combineert die met een softbox kun je n.m.m.gemakkelijker en betere resultaten behalen. Voldoende licht Ún korte sluitertijden wat ook de scherpte ten goede komt.
Titel: Re: Videolamp voor (macro)fotografie.
Bericht door: Arno56 op 23 december 2016, 16:27:50
Je hebt gelijk dat je met een flitser gemakkelijker je macro opnamen goed kan belichten en dat de onbewerkte foto, onderbelicht is (heb ik er ook bijgeschreven).
Mijn punt is: hoe kan je onder donkere omstandigheden scherpstellen op een klein beestje/insect dat niet altijd stil blijft zitten; als hij wel zou blijven stilzitten, dan kan je een statief met macroslede neerzetten en alle tijd nemen om scherp te stellen, meerdere opname maken en de scherpte en de belichting te kunnen beoordelen.
Met behulp van een "instel licht" kan je dan veel gemakkelijker scherpstellen. Er zijn natuurlijk ook ringlichten/flitsers die voorop de lens kunnen, maar bij het gebruik van tussenringen met daarop een "omgekeerd objectief" blijft er erg weinig ruimte over tussen het onderwerp en de ringflitser; bovendien is de kans op vignettering dan groot en kan het onderwerp vanaf de "vaste kant" zoals een muur of wand, slecht bereikt worden door de grote diameter.
Zelf vind ik de door mij gebruikte methode ook niet ideaal, maar heb het eenvoudig weg uitgeprobeerd om te kijken wat er mogelijk is. Als ik de tussenringen niet gebruikt had, dan was de vergroting veel minder geweest en was waarschijnlijk, bij dezelfde instellingen, de belichting veel beter geweest; dit moet ik nog eens uitproberen.
De meest ideale oplossing is m.i. een "instel licht" in/op een soft box; als het zo uitkomt, ga ik dat nog eens proberen te maken.
Titel: Re: Videolamp voor (macro)fotografie.
Bericht door: Arno56 op 24 december 2016, 10:20:25
Bij Camera Nu zag ik een review (laatste van de 3) van iemand, die problemen had met het belichten bij hele sterke vergrotingen en vond een van 3 flexibele armen + lampen voorziene opsteek verlichting vrij ideaal. http://www.cameranu.nl/nl/p588005/falcon-eyes-macro-led-lamp-dv-3b#tab-reviews  Zelf wil iets breder inzetbaars maken/kopen.
Vanmorgen maakte ik nog test opnamen met een 12V led-lamp aan een draadje, met K-5 + tussenringen en omgekeerde 50mm waarvan deze de beste was: F8   ISO 400  en 1/40 sec.
1. Licht uitvergroot.
(http://i64.tinypic.com/1q6f7k.jpg)
2. Sterk uitvergroot.
(http://i64.tinypic.com/8wxno6.jpg)
Titel: Re: Videolamp voor (macro)fotografie.
Bericht door: Pentax4ever op 24 december 2016, 12:25:40
Die laatste twee zien er best goed uit moet ik zeggen!
Titel: Re: Videolamp voor (macro)fotografie.
Bericht door: Arno56 op 24 december 2016, 17:13:50
Die laatste twee zien er best goed uit moet ik zeggen!
Dank je, dat geeft weer moed om verder te experimenteren.
Titel: Re: Videolamp voor (macro)fotografie.
Bericht door: Arno56 op 25 december 2016, 17:46:37
Vandaag nog wat test opnamen gemaakt, maar nu met een 28mm/F 2.8 lens; de lamp heb ik van extra reflecterend materiaal voorzien, waardoor ik nu met F 5.6 en 1/125 sec kon fotograferen. Door de sterkere vergroting (beeld nog maar 6 mm) is de scherpte/diepte nog minder geworden; ook is deze lens kwalitatief iets minder dan de 50/1.7 en kan ik het beste een 35mm lens gebruiken voor sterke vergrotingen of digitaal uitvergroten.

1. Jong spinnetje van 3-3,5 mm.
(http://i63.tinypic.com/2u8kx9h.jpg)
2.Kreeftachtige
(http://i65.tinypic.com/wqx8wo.jpg)
3. Langpootmugje
(http://i67.tinypic.com/20kw1w7.jpg)
4. Langpootmugje uitvergroot
(http://i63.tinypic.com/szimvc.jpg)
Titel: Re: Videolamp voor (macro)fotografie.
Bericht door: Egbert op 25 december 2016, 19:20:02
Ben jaloers op de foto'staat ☺ goed gedaan.
M.i. Is een speciale videolamp niet nodig sinds de
 Pentax af360fgzIi in bezit heeft een videolamp ☺
Titel: Re: Videolamp voor (macro)fotografie.
Bericht door: Arno56 op 25 december 2016, 23:23:21
Ben jaloers op de foto'staat ☺ goed gedaan.
M.i. Is een speciale videolamp niet nodig sinds de
 Pentax af360fgzIi in bezit heeft een videolamp ☺
Egbert, bedankt voor je reactie. De inschakelbare lamp op de Pentax AF-360FGZ II flitser kan handig zijn. Voor sterke vergrotingen, 2 of 3 x zo groot op de sensor als dat het onderwerp is, gaat het waarschijnlijk daarmee niet lukken; het onderwerp zit dan te dicht bij het objectief en daardoor "in de schaduw" van het objectief. Als er een diffusor/soft box gebruikt wordt, kan het onderwerp waarschijnlijk wel goed uitgelicht worden, maar dan kan het hulplicht ook niet bij het onderwerp komen. Voor grotere objecten is de afstand tot de lens veel groter, waardoor het licht van de flitser en het hulplicht, over de lens heen gaat en geen schaduw op het onderwerp geeft.
Om scherp te kunnen stellen met sterke vergrotingen, is veel licht nodig. Aan mijn soft box wil ik proberen een lampje te bevestigen als hulpmiddel voor het scherpstellen bij macro opnamen onder vrij donkere omstandigheden.

Groeten, Arno
Titel: Re: Videolamp voor (macro)fotografie.
Bericht door: Guido Franssens op 29 december 2016, 16:37:38
Je videolamp geeft veel licht maar het is te zeer gespreid. Zo'n videolamp kan een kamer verlichten voor een groothoek.
Je bent vermoedelijk beter af met een relatief sterke led zaklamp.
Uiteindelijk moet je maar een plek verlichten zo groot als een luciferdoosje.
Titel: Re: Videolamp voor (macro)fotografie.
Bericht door: Arno56 op 29 december 2016, 18:23:12
Je videolamp geeft maar het is te zeer gespreid. Zo'n videolamp kan een kamer verlichten voor een groothoek.
Je bent vermoedelijk beter af met een relatie sterke led zaklamp.
Uiteindelijk moet je maar een plek verlichten zo groot als een luciferdoosje.
Mijn gekochte videolamp kan een kamer verlichten en heeft een grote lichtspreiding, daarom ben ik weer terug gevallen op een 12V 5Watt 420 lumen led lampje met een openingshoek van 38 graden, waarmee ik ook een kamer kan verlichten, maar veel dichter bij het onderwerp te krijgen is. Alleen de foto van die onderbelichte vlieg voor- en na belichtingscorrectie zijn gemaakt met een gewone videolamp; de anderen met dat 12V lampje.

1. Pentax K-5 met videolamp met liggend het 12V lampje.
(http://i68.tinypic.com/1zbf5s1.jpg)
2. Idem.
(http://i68.tinypic.com/2nc2icz.jpg)

Met een diffusor box, die ik voor mijn flitser heb gekocht, kan ik het licht van de flitser maar gedeeltelijk op het onderwerp krijgen bij macro opnamen van rond 2:1 omdat het licht voor een groot gedeelte op de lens komt i.p.v. het onderwerp, waardoor het diafragma niet klein genoeg gedraaid kan worden. Het zoekerbeeld is erg donker bij het gebruik van tussenringen met daarop een omgekeerde lens met een klein diafragma; met dat kleine 12V lampje kan ik zowel goed scherpstellen als ook foto's mee maken.
Bij grotere voorwerpen en minder/geen vergroting, wordt de afstand tussen het onderwerp en de lens groter en kan met de flitser en diffusor box goed belicht worden. Bij het gebruik van automatische tussenringen en gewone plaatsing van de lens, kan je met open diafragma scherpstellen en is een lampje minder snel nodig/nuttig.